Historie

Ons verhaal

Recreatiepark de Leistert behoort tot de absolute top van vakantieparken in Nederland en is één van de grootste parken van ons land, maar dat is niet altijd zo geweest. Wij nemen je graag mee in ons indrukwekkende verhaal…

Jaren vijftig - Zwemonderwijs van de pastoor

De historie van de Leistert begint eind jaren 50 van de vorige eeuw. In die jaren begon de Roggelse pastoor bij het plaatselijke Quasven - een moerasachtig vennetje - zwemonderwijs te geven aan de jongens en meisjes uit het dorp. Gescheiden uiteraard, zoals gebruikelijk in die tijd.

1960 – Oprichting vrijetijdsvoorziening “Recreatieoord De Leistert”

Het vennetje groeide uit tot een populaire locatie voor dagrecreatie en wildkamperen rondom het ven nam een vlucht. Om deze ontwikkelingen te formaliseren en reguleren besloot de toenmalige gemeente Roggel in het jaar 1960 een stichting op te richten met eigen personeel en een 9-koppig bestuur, waarvan volgens de statuten 5 leden moesten worden benoemd vanuit de gemeenteraad. De grond was gemeentelijk eigendom en werd verhuurd aan de Leistert en het personeel had een ambtelijke status. Hiermee verzekerde de Gemeente zich van grip op het groeiende Recreatieoord de Leistert.

Eerste toeristische kampeerplaatsen

De eerste 90 toeristische kampeerplaatsen, die (leuk weetje) slechts één elektriciteitskast deelden, werden aangelegd en het aanbod groeide gaandeweg uit tot maar liefst 1.200 kampeerplaatsen.

Jaren negentig – Gasten met “vette vingers in de pap”

Nadat voormalig directeur Thijssen in maart 1979 plotseling kwam te overlijden kwam het park onder leiding van Jan Hunnekens te staan. Hij was directeur t/m 1 september 2003 en zag het park aanzienlijk veranderen. 

De Leistert kende destijds een grote, sfeerbepalende ‘vaste kern’ aan gasten, die volgens directeur Hunnekens een “vette vinger in de pap hadden bij alles wat het bestuur wilde veranderen”.

Bouw Plaza en subtropisch zwembad

Op de plek waar vroeger één van de drie buitenzwembaden lag werd – verdeeld over twee bouwfases – het huidige subtropisch zwembad gebouwd. Dit werd in 1990 in gebruik genomen. Eind negentiger jaren volgde de bouw van de Plaza.

2007 – Gemeente formeel losgemaakt van de Leistert

De gemeentelijke controle verdween vanaf 01-01-2007 (dit was ook de datum dat de gemeente Roggel en Neer, samen met Heythuysen fuseerden tot de gemeente Leudal), nadat de Leistert werd geprivatiseerd tot Stichting Recreatiepark de Leistert. De ambtelijke status van het personeel kwam te vervallen en niemand nam meer namens het gemeentebestuur plaats in het bestuur van de Leistert. Alleen de grond bleef eigendom van de gemeente. Een Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Toezicht (RvT) werden ingesteld en de RvB was vanaf toen verantwoordelijk voor het bestuur van de stichting.

2010 – Radicale revitalisering: in 10 jaar tijd naar de top

Waar de Leistert vorige eeuw vele gloriejaren kende gleed het park langzaam maar zeker steeds verder af, met een bijna-faillissement in 2009/2010 tot gevolg. Een radicale omslag was nodig om de ‘parel van het Leudal’ terug naar de top te brengen.

Marcel van Oeteren kwam in 2010 aan het roer als directeur/bestuurder van de Leistert. Wat in de daaropvolgende tien jaar gebeurde mag gezien worden als één van de meest ingrijpende revitaliseringen ooit van vakantieparken in Nederland.

2011 – 2013 – Van seizoenbedrijf naar jaarrond exploitatie

Op en rondom voormalig Hippisch Centrum de Leistert werd in rap tempo fase 1,2 en 3 van Buitenhof de Leistert gerealiseerd. Een zeer luxe en ruim opgezet bungalowpark, gebouwd in authentieke Limburgse boerderijstijl.

Gelijktijdig werden het zwembad en de Plaza gerenoveerd ter voorbereiding op een jaarrond exploitatie. De eerste stappen naar een volwassen vakantiepark waren gezet.

Buitenhof-de-Leistert---Buiten-(292)

2014 – Heden – Doorlopende productinnovatie en focus op doelgroep

Het focus lag in de daaropvolgende jaren volledig op revitalisering en innovatie. Grote jaarlijkse investeringen zorgden voor een continue groei en ontwikkeling van het park, in de breedste zin van het woord. Product en personeel groeiden uit tot een vooraanstaand park in de Nederlandse én Europese markt voor verblijfsrecreatie.

Doelgroep
De Leistert kiest vanaf 2014 voor een duidelijk focus in doelgroep benadering, wat er voor zorgt dat het bezoekerstype op Camping de Leistert en Buitenhof de Leistert steeds verder naar elkaar toe groeien.

Verblijfsaanbod
Het verblijfsaanbod op de camping wordt in diezelfde periode verbijzonderd en uitgebreid met o.a. Cabins (trekkershutten), Lodges, Safari- en Glamping tenten, Privé sanitair (met wellness) en bestaande kampeervelden worden heringericht om ruimere plekken te creëren met een verbeterde speelbeleving. Buitenhof de Leistert wordt volwassen en groeit uit tot 313 bungalows in twee verschillende bouwstijlen: Limburgse vakantieboerderijen en moderne bungalows.

Faciliteitenaanbod
Synchroon met de investeringen in het verblijfsaanbod worden ook de faciliteiten stevig aangepakt.
Nieuwe faciliteiten worden gerealiseerd (o.a. La Selva Food & Drinks, La Selva Playground, Het Klushuis, de waterspeeltuin, Mr. Friet, adventure golf, hyperbowling en biljartvoetbal) en bestaande voorzieningen worden gerenoveerd (receptie, Plaza, supermarkt, speeltuin, Aventuria, Grillo en Via Verde). De horeca exploitatie wordt gefaseerd in eigen beheer genomen en is sinds september 2019 volledig in eigen beheer.


Camping en bungalowpark smelten in de loop der jaren zowel qua product als bezoekersprofiel steeds verder samen tot één concept, één verhaal, één visie. Deze, voor een zelfstandig opererend park ongekende revitalisering, heeft ertoe geleid dat Recreatiepark de Leistert volwassen is geworden en weer terug is aan de top van de Nederlandse verblijfsrecreatie.

Nog een kleine blik op de (nabije) toekomst; wij zijn eigenlijk pas net begonnen!

Ontdek de Leistert app

Op zoek naar het laatste nieuws of informatie over het park en de omgeving? Het kan allemaal met de Leistert app. Download de app gratis in de Google Play Store en App Store.

Plattegrond

Download onze plattegrond met daarop alle faciliteiten, vakantiewoningen, glamping- en kampeerplaatsen voor de ideale voorbereiding op je vakantie!

Plattegrond downloaden